Popüler sosyal medya platformu X, Pazartesi (10 Mart) dünya genelinde büyük bir erişim sorunu yaşadı. Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra sıkça teknik aksaklıklarla gündeme gelen X, bir saatlik kadar bir kesintinin ardından tekrar ayağa kaldırıldı. Son dönemde ne X ne de Tesla gibi değerli markalarından ziyade Donald Trump’ın ABD başkanlığında Beyaz Saray’daki beklenmedik büyüklükteki yetkileriyle gündeme gelen Elon Musk, çöküntünün nedeninin etraflı bir saldırı olduğunu açıkladı.
“Bir ülke saldırıya dahil olmuş olabilir.”
Dünya genelinde yaşanan bir buçuk saatlik X erişim sorununun ardından platformun sahibi ve Elon Musk, X’in yaşadığı bu kesintinin ardında “devasa bir siber saldırı” olduğunu açıkladı. Musk, “Her gün saldırıya uğruyoruz, ama bu seferki çok daha fazla kaynakla yapılmış bir saldırıydı,” dedi. Saldırının, kullanıcı profillerine erişim ve gönderi görüntüleme gibi birçok özelliği etkilediği belirtiliyor. Musk, “Büyük bir koordineli grup ve/veya bir ülke bu saldırıya dahil olmuş olabilir” dedi.
Suçlu gerçekten bu kadar uzakta mı?
Bu olay, ABD’deki birçok kişinin Musk’ın Trump yönetimiyle olan bağlantısını protesto etmek amacıyla Tesla mağazalarına gitmesinin ardından birkaç gün sonra meydana geldi. Protestoların rengi geçen hafta Oregon’daki bir bayiye ateş açılırken, Manhattan’daki bir showroom’un basılmasıyla değişmeye başlamıştı.
Bundan birkaç hafta önce ele aldığımız üzere, Musk’ın yarı resmi hükümet ajansı olan “Hükümet Verimliliği Departmanı” (DOGE), federal hükümet çalışanlarının binlercesini işten çıkaran bir kesinti planı yürütmüş ve bu kesintilerden etkilenen birçok Amerikalı arasında huzursuzluk yaratmıştı. Şu anda, üniversitelerdeki bilimsel araştırmalar, ulusal parkların temizlik hizmetleri ve kuş gribine karşı yapılan mücadele gibi alanlar, Musk’ın kesinti talimatlarıyla azaltılmış durumda. Bu da, federal hükümetin yapılan değişikliklere uyum sağlamak için yeni düzenlemeleri devreye sokmasını gerektiriyor.
Musk’ın hamleleri, sadece ABD vatandaşlarının değil, bakanlık temsilcilerinin ve federal yargıçların da tepkisini üzerine çekti. Tarım Bakanlığı’nın aralarında bulunduğu daireler, Musk’ın talimatıyla yapılan binlerce işten çıkarmayı geri aldı ve federal yargıçlar, bu işten çıkarmaların yasal olup olmadığını tartışmaya devam ediyor. Bu davalar, muhtemelen Yüksek Mahkeme’ye taşınacak.
Önce Tesla, şimdi X mi?
Trump’ın ikinci döneminin başından ve Musk’ın siyasete girmesinden bu yana, Tesla’nın hisse fiyatları yüzde 46’dan fazla düştü. Bu durumun, özellikle ABD’nin liberal seçmenlerinin desteğini alan elektrikli araç sektöründe devrim yaratan Tesla’nın algısının tamamen değişerek Musk’ın Trump yönetimiyle olan bağlarının bir uzantısı olduğu yönündeki düşünceden kaynaklandığı varsayılabilir. Öyle ki, tanıtımından bu yana dünyada otomotiv alışkanlıklarını değiştiren Tesla’lar, bundan birkaç gün önce üzerlerine gamalı haçlar çizilmesi ve molotof kokteylleri atılmasıyla hedef haline geldi.
Musk ise bu gelişmeleri, “Liberaller neden bu kadar saldırgan?” diyerek karşıladı.
Asıl konu olan X’in yaşadığı dünya genelindeki erişim sorununa gelinirse; kaynağına dair tek açıklamanın şimdilik Musk tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatmakta fayda var. Musk’ın belirttiği gibi bir ülkenin veya ülke gücündeki kaynaklara sahip bir yapının saldırısı da, X’in Tesla’nın ardından ABD vatandaşlarının hedefi haline gelmiş olması da, pekala kuruluşundan bu yana birçok kez teknik sorunlarla karşılaşmış X’in bu çöküntülerden bir diğerini daha yaşaması da, mevcut verilere bakarak olası senaryolar olarak değerlendirilebilir.
Biz bu vesileyle, hem dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından birinin erişim sorununa dair bilgilendirme yapmış hem de her hafta hakkında yorumlanacak ve düşünülecek sonsuz aksiyona imza atan Musk’ın bu sıralar yaşadıklarını aktarmış olalım…
Buna da göz atın: Elon Musk X’teki “Topluluk Notları” sistemini değiştirmek istiyor