2022 yılında Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı harekat devam ederken geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan’da bir araya gelen ABD ve Rusya heyetleri, gerçekleştirilen toplantının sonunda Ukrayna’da kalıcı bir barış anlaşması için iş birliği mesajları vermişlerdi. Bu toplantıda konuşulanlara ve krizin çözümü için tarafların planlarına açıklamalarda yer verilmezken, ABD Başkanı Trump’tan konuya ilişkin ipuçları veren bir demeç geldi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, Ukrayna’nın Rus işgali altındaki topraklarının bir kısmını geri alabileceğini ancak bunun basit bir süreç olmayacağını belirtti. Beyaz Saray’da Fransız mevkidaşı Macron’u ağırlayan Trump, Ukrayna’nın bazı bölgeleri geri kazanabileceğini belirterek bunun Rusya ile masada tartışılacak bir konu olduğunu vurguladı.
Öte yandan Rusya, Ukrayna’yla ilgili pozisyonunda NATO genişlemesi konusuna uzun bir süredir dikkat çekerek, kendi sınırları etrafında yeni NATO ülkeleri istemediklerini belirtiyordu. Savaşın gerekçelerinden biri olarak da Ukrayna’nın potansiyel NATO üyeliğini gösteren Rusya’nın bu konuda geri adım atması beklenmiyordu. Ancak Trump’ın açıklamalarında, Putin’in Avrupa ülkelerinin göndereceği barış güçlerini de kabul edebileceği iddiası yer aldı.
Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya bir barış gücü göndermesi konusunu Putin ile görüştüğünü belirten Trump, mevkidaşının konuya olumlu yaklaştığını belirtti.
Açıklamalar ne anlama geliyor?
Trump yönetimi, seçimden bu yana tüm taraflar için adil bir anlaşma önereceğinin ve savaşı sonlandıracağının altını çiziyordu. Avrupa Birliği ve Joe Biden yönetimindeki ABD’nin konuya ilişkin sert yaklaşımı, bugüne kadar Rusya’nın tümüyle yenik olduğunu kabullenmeksizin masaya oturmasını imkansız hale getirirken, Ukrayna’nın ülkesinin toprak bütünlüğünü koruma çabasıyla da savaş geçtiğimiz üç yılda kalıcı bir duruma dönüşmüştü.
İlerleyen dönemde, Rusya’nın barış görüşmelerinde Ukrayna’nın NATO ülkesi olmayacağının garantisini alarak Avrupalı barış gücüne yeşil ışık yakması, iki tarafa da kazanım sağlayacak bir anlaşma olabilir. Krizin başladığı 2014’te büyük ölçüde Ukrayna kontrolünden çıkan Donetsk ve Lugansk bölgeleriyle, Rusya’nın ilhak ettiğini açıkladığı Kırım Yarımadası’nın Rusya’da kaldığı, ancak bu tarihten sonra Rusya kontrolüne geçen çeşitli bölgelerden Rus askerlerinin çekildiği bir senaryo da potansiyel “orta yol” seçenekleri arasında görünüyor.
Buna da göz atın: Zelenskyy: Kalıcı barış için görevimi bırakmaya hazırım.