Çip üretim devi Intel, uzun yıllar süren zorlu süreçlerin ardından liderlik koltuğuna yeni bir ismi getirdi. Şirket, Aralık’ta CEO’luk görevinden ayrılan Pat Gelsinger’in yerine, uzun süredir teknoloji yatırımcısı ve yarı iletken endüstrisinin deneyimli isimlerinden Lip-Bu Tan’ın atandığını duyurdu.
Bu haberin ardından Intel hisseleri mesai sonrası işlemlerde yüzde 13’e yakın bir artış gösterdi. Ancak Çarşamba (12 Mart) borsa kapanışı itibarıyla şirketin hisseleri yüzde 54’ten fazla değer kaybederek yatırımcıların Intel’in geleceği konusundaki endişelerinin devam ettiğine işaret ediyor.
Lip-Bu Tan kimdir?
Tan, daha önce on yılı aşkın bir süre Cadence Design Systems’ta CEO olarak görev yapmış ve CNN’in tanımıyla “şirketi adeta yeniden inşa etmişti”. Ayrıca yapay zeka, yarı iletken, bulut ve diğer ileri teknoloji alanlarına yatırım yapan Walden Catalyst Ventures’ın kurucu ortaklarından biri.
Intel’in geçici yönetim kurulu başkanı Frank Yeary, yaptığı açıklamada Tan için, “Teknoloji sektöründeki derin bilgisi, ürün ve üretim ekosistemlerindeki güçlü bağlantıları ve hissedarlar için değer yaratma konusundaki kanıtlanmış başarısı, Intel’in yeni CEO’su olarak ihtiyacımız olan liderlik.” ifadelerini kullandı. Tan, 18 Mart’ta CEO koltuğuna oturduğunda Yeary, yönetim kurulundaki bağımsız başkanlık görevine geri dönecek.
Zorlu bir görev…
Tan, Intel’in başına geçtiğinde onu devasa bir dönüşüm sürecini yönetme sorumluluğu bekliyor. The Newsight’ın ilk haftasında sayfalarımıza taşıdığımız üzere, Intel mobil bilişim ve yapay zeka devrimlerini tabiri caizse kaçırarak, pazardaki hakimiyetini Qualcomm ve Nvidia gibi GPU (Graphics Processing Unit – Grafik İşlemci Birimi) üretimine odaklanan kurumlara kaybetmişti. Son dönemde, Intel’in geleceğiyle ilgili belirsizlikler nedeniyle şirketin bir başka dev tarafından satın alınabileceği yönünde spekülasyonlar da gündeme gelmişti.
Ayrıca, Tan’ın eski CEO Pat Gelsinger’dan daha etkili bir lider olup olamayacağını kanıtlaması gerekecek. 2021’de CEO olan Gelsinger, Intel’i eski gücüne kavuşturması beklenen isim olarak görülüyordu, ancak bu beklentileri karşılayamadan “emekliye” ayrıldı.
Geçtiğimiz Ağustos’ta Intel, maliyetlerini 10 milyar dolar azaltma hedefi doğrultusunda çalışanlarının yüzde 15’ini işten çıkaracağını açıklamıştı. Kasım’da ise 25 yıldır içinde bulunduğu Dow Jones Sanayi Endeksi’nden çıkarılarak yerini Nvidia’ya bırakması, Intel’in farklı bir yaklaşıma ciddi anlamda ihtiyaç duyduğunun kanıtı oldu.
ABD’de Intel gibi köklü teknoloji devlerini yeniden canlandırma çabaları, hem eski Başkan Joe Biden hem de mevcut Başkan Donald Trump’ın ulusal güvenlik açısından kritik gördüğü yarı iletken üretimini teşvik etme politikalarıyla da örtüşüyor. Çipler, iPhone’lardan yapay zeka sistemlerine, silah teknolojilerinden tıbbi cihazlara kadar pek çok kritik alanda kullanılıyor. Bu bağlamda, geçtiğimiz hafta yine The Newsight’ta yer verdiğimiz üzere, Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi (TSMC), ABD’deki operasyonlarını genişletmek için en az 100 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurmuştu.
Intel için yolculuk zorlu olsa da, çip üretimine bu denli önem verilen bir dönemde, sektörün gerek üretim ve pazarlama gerekse yatırımcı ilişkileri söz konusu olduğunda deneyimi kayda değer olan Lip-Bu Tan’ın liderliği, bu yeni sayfayı takip etmeye değer kılıyor. Gelişmeleri merakla izlemeye ve aktarmaya devam edeceğiz.
Buna da göz atın: Rehavet tuzağına düşenlerde bugün: Intel