Ipsos’un her ay düzenlediği “What Worries the World?” (Dünya Neyi Dert Ediyor?) Mart 2025 raporunun çıktıları açıklandı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde öne çıkan toplumsal ve ekonomik endişeleri analiz ediyor. 29 ülkede, 21 Şubat 2025 – 7 Mart 2025 tarihleri arasında, Ipsos Online Panel Sistemi aracılığıyla gerçekleştirilen araştırmaya ve toplamda 25.231 kişi ile katıldı. Örneklem çeşitlilik gözetilerek belirlendi. Yıllardır kesintisiz bir şekilde gerçekleştirilen bu kapsamlı araştırma, ülkelerin vatandaşlarının en önemli sorunlarına odaklanıyor. Bu haberimizde, raporda dikkat çeken küresel başlıkları ve Türkiye’nin öne çıktığı verileri inceliyoruz.
Dünyanın derdi yine enflasyon, yine suç ve şiddet
Mart 2025 itibariyle, enflasyon 29 ülkede vatandaşların bir numaralı endişesi olmaya devam ediyor. Katılımcıların yüzde 33’ü hayat pahalılığını ülkelerindeki en büyük sorun olarak gösterdi. Türkiye ise yüzde 54 oranıyla bu konuda öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Singapur (yüzde 58) ve Kanada’nın (yüzde 48) ardından, Türkiye enflasyon kaygısını en çok dile getiren ülkelerden biri.
Suç ve şiddet, katılımcıların yüzde 32’si tarafından belirtilerek dünyadaki ikinci en büyük kaygı kaynağı olarak öne çıkıyor. Türkiye’de de suç ve şiddet konusundaki kaygı artış göstererek ülkemizin önceki aylarda yer almadığı, bu alanda endişelerini dile getiren uluslar arasında konumlanmasına neden oluyor; yüzde 31 ile dünya ortalamasına yakın bir seviyede seyrediyor ve suç ile şiddet konusunda kayda değer bir endişe ortaya koyuyor.
Yoksulluk ve sosyal eşitsizlik öne çıkıyor, işsizlik tırmanışta.
Dünya genelinde yoksulluk ve sosyal eşitsizlik endişesi yüzde 29 seviyesinde bulunuyor. Türkiye’de bu oran yüzde 36 ile ortalamanın üzerinde seyrediyor ve ekonomik zorlukların toplumsal etkisine işaret ediyor.
Ankette işsizlik endişesi yüzde 28 ile dünyanın dördüncü en önemli sorunu olarak belirtiliyor. Türkiye’de ise işsizlik oranını kaygı olarak dile getirenlerin oranı yüzde 35’e ulaşmış durumda. Bu durum, işsizlik kaygısının ülkedeki ekonomik belirsizliklere paralel olarak arttığını gösteriyor.
Siyasi yozlaşma rüzgarı tersine çevirmeye çalışan ülkeler
Dünya genelinde yüzde 26’lık bir kesim, mali ve siyasi yolsuzluğu en önemli sorun olarak görüyor. Türkiye’de bu oran yüzde 31 seviyesinde ve bu konuda dünyadaki orta çapta endişe duyan ülkeler arasında yer alıyor.
Rapora göre, mali ve siyasi yolsuzluğunda en çok endişe duyan ülkeler yüzde 67 oranıyla Endonezya ve yüzde 54 ile Malezya. Peru, yüzde 51 oranıyla bu sıralamada dikkat çekerken, Macaristan (yüzde 44) ve Güney Kore (yüzde 43) de öne çıkıyor. Türkiye bu listede 16. sırada yer alırken veriler, siyasi yozlaşma algısının kayda değer bir sorun olarak devam ettiğini ortaya koyuyor.
İleriye dönük kaygılar ve ortak temalar
Küresel ortalamada yüzde 14 oranında ifade edilen iklim değişikliği kaygısı, Türkiye’de de yüzde 16 oranında dile getirilmesiyle, son dönemde öne çıkan sorunlardan biri. Avrupa’da ise askeri gerilim endişeleri artış gösteriyor; bu durum Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada da yankı buluyor.
Mart 2025 verileri, dünya genelinde ekonomik sorunların ilk sırada yer aldığını ve sosyal eşitsizlik, işsizlik gibi konuların da yakından takip edildiğini ortaya koyuyor. Türkiye; enflasyon, işsizlik ve sosyal eşitsizlik gibi başlıklarda dünya ortalamasının üzerinde bir endişe seviyesine sahip.
IPSOS’un “Dünya Neyi Dert Ediyor?” raporunun önceki aylarının çıktılarına da göz atın: