Ipsos’un her ay düzenlediği “What Worries the World?” (Dünyayı Neyi Dert Ediyor?) araştırmasının 2025 Şubat verileri açıklandı. Araştırma, 24 Ocak 2025 ile 7 Şubat 2025 tarihleri arasında, Ipsos Online Panel sistemi aracılığıyla Kanada, İsrail, Malezya, Güney Afrika, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 18-74 yaş aralığındaki 25.746 yetişkin, Endonezya ve Tayland’da 20-74 yaş aralığında, Singapur’da 21-74 yaş aralığında ve diğer tüm ülkelerde 16-74 yaş aralığında kişilerle gerçekleştirildi. Her ay dünyanın en büyük kaygılarını ve halkın genel ruh halini öne çıkaran What Worries the World raporu, dünyanın iki ana sorununu geçen aylarda da olduğu gibi “suç ve şiddet” ve “enflasyon” olarak tanımlıyor.
Suç ve enflasyon bu ay da başa baş gidiyor
Ocak 2025 çıktılarında da çizilen tabloya benzer olarak; Ipsos’un anketine katılanların yüzde 32’si suç ve şiddeti en büyük endişeleri olarak belirtti. Aynı oranda bir kesim ise enflasyonu ilk sırada gösterdi. Bu veriler, özellikle Latin Amerika ve Avrupa’daki yüksek suç oranları ve küresel ekonomik belirsizliklerin halk üzerinde büyük bir etki yarattığını gösteriyor.
Latin Amerika’da suç oranları tüm ülkelerde ilk sırada yer alıyor. Özellikle Arjantin (yüzde 49) ve Peru (yüzde 66), bu konuda en çok endişelenen ülkeler arasında bulunuyor. Avrupa’da ise Fransa, Almanya ve Büyük Britanya’da suç oranlarına dair kaygının arttığı görülüyor.
Diğer yandan, enflasyon hala önemli bir sorun olarak gündemde. Türkiye’de halkın yüzde 54’ü enflasyonu en büyük sorun olarak görüyor. Benzer şekilde, Singapur (yüzde 56), Avustralya (yüzde 50) ve Kanada (yüzde 49) da enflasyon kaygısının en yüksek olduğu ülkeler arasında.
Döviz ve ekonomi dert kaynağı
Anket katılımcıların yüzde 63’ü ekonomik durumu “kötü” olarak tanımlıyor. En büyük ekonomik kaygıları olan ülkeler ise Güney Kore (yüzde 89), Fransa (yüzde 88) ve Japonya (yüzde 88) olarak öne çıkıyor.
Ancak Arjantin’de ekonomik iyimserlik artış gösterdi. Geçen yıla kıyasla, Arjantin’de ekonomik durumun “iyi” olduğunu söyleyenlerin oranı 28 puan artarak yüzde 34’e yükseldi. Bu çıktının nedenlerine raporda yer verilmese de, Başkan Milei’nin kararlarının etkisi akla kendiliğinden geliyor desek yanılmış olmayız… Diğer yandan, Brezilya’da bu oran 14 puan düşürek yüzde 29’a geriledi.
Almanya’da tarihi düzeyde karamsarlık
Almanya, anket tarihindeki en düşük “doğru yolda gidiyoruz” skorunu aldı. Halkın yalnızca yüzde 17’si ülkenin doğru yolda olduğunu düşünürken, ekonominin iyi olduğuna inananların oranı yüzde 25’e geriledi. Ülkede göç endişesi de yüzde 44 ile zirvede, bu da, özellikle Avrupa’nın ekonomisine ilişkin uluslarası rekabetin artması gibi gelişmelerin ardından Almanya’da seçim öncesinde halkın politik kaygılarının arttığını gösteriyor.
Ekstremizm endişesi yükseliyor
Bir diğer dikkat çeken veri, ekstremizm endişesinin bazı ülkelerde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması oldu. Güney Kore’de ekstremizm kaygısı yüzde 24’e ulaştı ve bu, ülkede bugüne kadar kaydedilen en yüksek oran. Almanya ve İsveç’te de benzer bir artış gözlemlendi.
Genel Değerlendirme
2025 Şubat ayının “What Worries the World” raporu, dünya genelinde ekonomik belirsizliklerin ve artan suç oranlarının en önemli sorunlar olarak kabul edildiğini gösteriyor. Türkiye’de gidişat benzer olup enflasyon endişesi ön planda olurken, aynı ay içerisinde Almanya’nın ekonomik ve politik kaygılar konusunda, Güney Kore’nin de ekstremizm başlığında What Worries the World anket tarihinde rekor seviyede düşüş yaşaması ilginç bir veri olarak öne çıkıyor.
Bu trendler, hem politika yapıcılar hem de şirketler için kritik sinyaller veriyor. Halkın giderek artan ekonomik ve güvenlik endişeleri, 2025 yılında atılacak adımların şekillenmesinde mutlaka belirleyici birer faktör olarak konumlandırılmalı demek mümkün.
IPSOS’un “Dünya Neyi Dert Ediyor?” raporunun önceki aylarının çıktılarına da göz atın: